Timp de gândire

Cine suntem noi să ştim?

Cine nu a citit „Cronicile din Narnia” de C.S. Lewis să o facă. În ultimul volum din serie, personajele, cei patru fraţi, descoperă o Narnia şi mai frumoasă decât cea pe care o văzuseră deja, îşi reîntâlnesc toţi prietenii şi, în euforia generală, îl întreabă pe Aslan cum de nu au ştiut niciodată despre această Narnia. Leul le spune că au avut un accident şi au murit, iar Narnia pe care o văd acum este cea din lumea de dincolo.

Un accident cumplit a făcut ca şi Antonia Mureşan să treacă mai repede în Narnia ei, dar cine suntem noi să ştim de ce s-a întâmplat acest lucru? Sigur că vom da vina pe spitale, pe medici, vom acuza şi ne vom simţi mai bine dacă vom găsi pe cineva pe care să descărcăm toată furia noastră colectivă. Fireşte că nu este normal ca un copil care suferă o entorsă să moară. E nedrept, e absurd, e de neînţeles. Dar poate că acest copil i-a fost atât de drag lui Dumnezeu încât l-a chemat mai repede acasă să devină înger păzitor pentru alţii.

Ştiu că unora dintre dumneavoastră li se va părea suspect că nu încep să înfierez sistemul medical românesc şi că mă opresc asupra acestei variante oarecum mistice. Nu ar trebui ca presa să facă acest lucru, veţi spune. Datoria noastră este săpăm în căutarea adevărului, să scoatem vinovaţii la lumină, să milităm pentru dreptate. Astăzi mi-e foarte greu să fac acest lucru fiindcă lipsesc multe piese de pe acest puzzle care se numeşte „Ultimele zile din viaţa Antoniei pe pământ”. Mi-e greu să cred că un adult, în special un medic, ar privi cu indiferenţă suferinţa unui copil, piciorul lui umflat şi că nu ar face nimic. Nu pot accepta! Oricât de slab pregătiţi ar fi din punct de vedere profesional, sunt convinsă că medicii nu şi-au ales această meserie fiindcă urăsc oamenii şi vor să le facă rău. Ceva de neînţeles şi deocamdată neştiut s-a strecurat în toate aceste întâmplări, iar Antonia şi-a luat zborul spre cer înainte să apuce să ia vreo decizie care să-i schimbe direcţia veşniciei.  E, cu siguranţă, un înger care acum zburdă în rai.

Sigur că moartea ei scoate la iveală o realitate pe care o ştim cu toţii: dezastrul din sistemul medical românesc, veşnic subfinanţat, fără medici calificaţi care să-şi asume decizii, preocupaţi mai mult să paseze cazuri de la unii la alţii.

Suntem şi noi de vină în mare măsură fiindcă nu ne achităm contribuţia la sănătate. Statisticile Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Bistriţa-Năsăud sunt îngrijorătoare. Majoritatea nu plăteşte, iar cei puţini care îşi achită contribuţiile ţin în spate bolnavi cronici care au nevoie de tratamente extrem de scumpe chiar şi de zeci de mii de euro lunar. De prea puţine ori se vorbeşte despre asta. Oamenii nu înţeleg sau nu vor să înţeleagă că poate veni o zi în care cazi pur şi simplu jos pe stradă şi nu mai poţi decide tu la ce medic sau clinică privată să te duci. Te ia ambulanţa şi te duce într-un spital de stat subfinanţat, iar acolo poţi muri fiindcă sistemul nu poate funcţiona fără bani inclusiv din cauza ta.

Pe de altă parte, ca să ai medici foarte buni în România trebuie să-i şi plăteşti pe măsură. Fireşte că vor pleca atât timp cât în ţară au salarii mizerabile. După şase ani de facultate, alţii de rezidenţiat, după ce au trudit mai mult decât oricare alţii ca să înveţe totul despre corpul omenesc şi o fac zi de zi e absurd să-i plăteşti cu mai puţini bani decât pe un parlamentar (despre care nu ştim nici măcar ce studii are fiindcă poate la fel de bine să nu aibă) care beneficiază de cazare la hotel de cinci stele, se plimbă între Bistriţa şi Bucureşti cu avionul, votează la comanda liderului de partid, iar acasă are birou, maşină şi secretară. Se tot vorbeşte de faptul că Bistriţa nu are medici de talia celor din Cluj sau Mureş, dar cum ar putea avea? În cele două oraşe avem universităţi de medicină şi profesori care le predau studenţilor pe care îi învaţă apoi, în spitale, tot ce trebuie să ştie. Aceiaşi profesori mai lucrează şi în clinici private. Ce vă face să credeţi că vor veni la Bistriţa? Dacă sunt preocupaţi de cercetare în domeniul academic, de metode noi de vindecare, nu vor părăsi niciodată mediul universitar. E o iluzie să ne imaginăm că vor veni aici.

E absurd că a murit o fetiţă de patru ani de la o entorsă. E tragic că se poate întâmpla aşa ceva în ţara în care locuim şi în care ne rugăm să nu avem de-a face, pe cât se poate, cu sistemul medical. Dar cine suntem noi să ştim ce s-a întâmplat cu adevărat ca să putem arăta cu degetul în direcţia cuiva? Dacă cei pe care i-am incrimina i-au salvat pe alţii care acum le mulţumesc? Un lucru ştim sigur: toţi vom muri mai devreme sau mai târziu fiindcă timpul nostru pe pământ e limitat. E o realitate pe care nu o putem schimba. Ne putem consola doar la gândul că Narnia veşnică e cu mult mai frumoasă decât tot ce am întâlnit aici pe pământ.

Cristiana Sabău

9 comentarii

  • Cat adevar in ceea ce spui,oare cati dintre noi il pot accepta? eu iti dau dreptate dar cei indurerati ???? D-zeu o sa-i mangaie si o sa le aline durerea ,doar el stie DE CE??

  • Doamna Cristiana, tot ceea ce ati exprimat prin emotionante fraze, reprezinta dupa parerea mea, doar una dintre fatetele tragice ale unei tranzitii fara sfarsit… Pana nu vom intelege ca aceasta schimbare trebuie sa inceapa cu noi si in noi, nu se va intampla nimic bun ! Din pacate, exista si victime colaterale… Dumnezeu sa aiba in grija, sufletelul acestui copilas! Cu cat vom fi mai atenti la tot ce se intampla in jurul nostru, cu atat va fi mai bine !

  • Am scris ieri într-un comentariu câteva fraze asemănătoare, sub imperiul unei emoţii confuze.
    Azi, redau câteva fraze postate de un prieten pe facebook, d-l Radu Preda, profesor universitar la Cluj…
    „După mai bine de două decenii, instituţiile create pentru a garanta drepturile cetăţeanului funcţionează poticnit, lacunar. Demnitatea fiinţei umane este sistematic pusă între paranteze: de la protecţia consumatorului la monopolul privat sau de stat, de la speculaţiile care se reflectă în preţuri la dispreţul politicianului faţă de alegător. Omul este marele absent. Lipseşte cel care dă, de fapt, sensul sistemelor consumatoare de resurse impresionante. Concret, pacientul absentează din sănătate, elevul din educaţie, petentul din justiţie. Statul continuă să fie un scop în sine, iar nu suma serviciilor puse în slujba comunităţii.

    La baza unei asemenea realităţi stă, ca şi înainte de 1989, o mentalitate otrăvită, egoistă, imorală, tocmai potrivită cu funcţionarii impertinenţi şi directorii iresponsabili. La criticile acestea, formulate deja de mai mulţi până acum, se adaugă deteriorarea vizibilă a conştiinţei de sine. Este victoria târzie a „omului nou” comunist: să uiţi că ai demnitate, să te obişnuieşti cu orice, inclusiv cu starea de neom, să trăieşti la marginea regnului, să te mulţumeşti cu resturile şi să votezi cu cel care îţi mai aruncă o ciozvârtă. Înlocuind pragmatismul cu cinismul, cei care ne conduc exploatează masiv acest deficit. Iată de ce, adevărata opoziţie rezidă în resuscitarea demnităţii omului. Acum sau niciodată.”

  • deosebit de sensibil si subtil…..un adevarat ziarist care face analize si aseaza reflectorul din cele mai surprinzatoare unghiuri….e un subiect foarte trist dar comentariul e superb….

  • Fara suparare, eu vad in acest editorial un amestec de teologie superficiala si o analiza mediocra asupra sistemului medical. Fiecare cu parerea lui, pana la urma.

  • Oare caraghioasa de Claudia A (…),care scrie si vorbeste agramat,nu face de rusine bransa jurnalistilor ? comentariu editat

  • Într-un sistem unde bolnavul este total ignorat, să acuzăm de proasta lui funcţionare tocmai pe cel care plăteşte, mai mult sau mai puţin, e este cel puţin neloial faţă de apropele nostru.
    Bine zice domnul Pop Marius „schimbare trebuie să înceapă cu noi şi în noi”. Ignoranţa faţă de suferinţa celuilant, dacă eu am fost bine tratat iar cel de lângă mine moare fiincă aşa a vrut bunul Dumnezeu, este păguboasă şi în curând vom fi ţară de îngeri.
    Nu cred că vinovat este un medic sau altul, avem un sistem rigid care nu are pârghi de autoreglarte, proceduri care azi când a murit un copil, ar trebui să fie revizuite şi îmbunătaţite. Ne lamentăm „că cine suntem noi să ştim?”, nu anchetăm din lipsă de date, să nu facem rău unui medic care aduce alinare suferinţei multor altora… Un medic poate greşi dar un sistem funcţional nu trebuie să aibă erori care ucid.
    Ar fi vremea să trăim după reguli, sistemele să funcţioneze pe baza procedurilor cunoscute de toţi factori implicaţi şi nu să punem vina pe lipsa banilor care nici odată nu vor fi îndestulători.

  • Initial am crezut ca grasa asta de A(…) are schizofrenie . Azi sunt convins ca e vorba de multa prostie. comentariu editat

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.