Timp de gândire

Stimaţi oameni importanţi, uitaţi ce aţi pierdut

Binele de la stat nu îl dă nimeni pe mediul privat. Cel puţin aşa mi se pare mie în aceste zile în care e mare fierbere legată de unele posturi de conducere din instituţiile de cultură. Oameni despre care se spune că sunt cei mai buni în domeniile lor nu ar pleca în ruptul capului din fotolii. Personal mă întreb de ce în condiţiile în care am văzut că există bani mulţi care se dau profesioniştilor din cultură, dar pe care nu i-a cerut nimeni din judeţul nostru. Probabil din prea mult profesionalism.

Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu publică, pe pagina sa de internet, liste extrem de lungi cu beneficiarii de finanţări nerambursabile pentru proiecte culturale. Se dau bani mulţi pentru artele spectacolului. Fundaţia Gabriela Tudor de exemplu, de care nu am auzit în viaţa mea, ia peste 36.000 de lei pentru un studio de dans contemporan. Nimeni din Bistriţa-Năsăud nu a aplicat la acest capitol. Muzee precum cele ale Brăilei sau Galaţi au pus mâna pe bani mulţi de la Ministerul Culturii pentru „reactivarea memoriei culturale a oraşului” sau „cunoaşterea istoriei prin atingere”. Muzeul Judeţean Bistriţa-Năsăud nici măcar nu a aplicat la acest program. De ce să se obosească când CJ dă bani mulţi şi nu cere proiecte?

S-au alocat sume consistente şi pentru „arte vizuale şi noile media”. Asociaţia Cetăţenilor Europei de Est a  primit 68.000 de lei pentru „explorarea timpului, o iluzie a realităţii”. Din nou, nimeni din Bistriţa-Năsăud nu a aplicat la acest program.

La secţiunea „arhitectură şi design”, Asociaţa Culturală 2580 a primit circa 70.000 de lei pentru proiectul „Artişti în industrie”. Niciun geniu al pasajelor bistriţene nu a aplicat la această secţiune. Nu ne trebuie banii Ministerului cât timp îi putem lua pe ai noşti, cu găleata, fără să ne întrebe nimeni pentru ce.

La „educaţie culturală” cu care, noi, la Bistriţa, văd că ne îndeletnicim extrem de mult şi fără rezultate, Fundaţia Buna Vestire a putut pune mâna pe 49.000 de lei pentru „Lectura – itinerar prin istoria şi cultura Olteniei”, în timp ce noi secătuim bugetul Primăriei Bistriţa şi al Consiliului Judeţean pentru şezători pe la casa poetului, locuri în care, fireşte, stăm, dar pe bani.

Dacă aţi auzit foarte des pe la noi termenul „management cultural” să ştiţi că şi pentru el se dau bani de la Ministerul Culturii. O aşa numita Asociaţia 4 Culture s-a ales chiar cu 70.000 de lei pentru „Laboratoare de formare profesională, cercetare coregrafică şi scriere critică”. Mai nimic! Credeţi că a depus vreo mare organizaţie culturală din Bistriţa-Năsăud sau vreo instituţie plină de deşteptăciune vreun proiect? Ei, aş. Luna trece, leafa merge, de ce să se obosească marii vorbitori pe la lansări de carte să pună idei bune pe hârtie?

Vă mai reţin atenţia şi cu secţiunea „Patrimoniu imaterial”. Aici se dau bani petru soiul de proiecte de tipul „Nuntă în Transilvania”, „Jocul în Transilvania”. Zamfira nu s-a deranjat să aplice ca să primească şi ea puţină zestre de la alţii nu tot de la noi. Cu ce era să se prezinte la cerut? Cu carul, pardon, tractorul alegoric?

Ministerul mai dă bani şi pentru castele şi alte aşezăminte care ţin de patrimoniu, dar nimeni, absolut nimeni din Bistriţa-Năsăud, nu şi-a bătut capul  să scrie măcar un proiect. Lăsaţi că scriu cei de la Sibiu, Constanţa. Noi ne plângem că nu sunt bani în timp ce ne ţinem cu dinţii de jilţuri. Auzit-aţi de Castelul Posmuş? Ăăăăă….

Multe milioane a dat Ministerul Culturii în acest regim de finanţări nerambursabile şi mi se pare absolut revoltător că nu am găsit niciun aplicant din Bistriţa-Năsăud pe liste (sunt menţionaţi şi cei în aşteptare, respinşi din cauza punctajului mic sau din cauza documentelor incomplete), deşi judeţul acesta este plin până la refuz de oameni importanţi care spun numai lucruri importante, dar, de făcut, nu fac nimic.

Este adevărat că nu e deloc simplu să faci un proiect. Mai întâi ai nevoie de o idee, apoi de o strategie de a o pune în pratică, de un buget, de fundamentarea lui. Trebuie să munceşti ca să primeşti bani. Nu ţi-i virează nimeni pe card dacă ai stat la cafea şi ai făcut lobby să nu fi schimbat din funcţie.

Am tot auzit, în ultima vreme, oameni care au spus că e un păcat fundamental al omenirii şi al nostru în special dacă unii extrem de importanţi vor pleca din anumite instituţii culturale la fel de importante. Îi vom lăsa pe drumuri pe oamenii valoroşi şi ei nu vor avea din ce trăi. Cel mai bun exemplu că nu este aşa sunt aceste finanţări nerambursabile date de Ministerul Culturii. Cine are un proiect bun va lua banii şi nu va mai tremura de spaimă când se schimbă culoarea la semafor sau la partid.

Dincolo de toate acestea, nu-mi prea amintesc să fi auzit de vreun demers al Direcţiei pentru Cultură prin care să informeze lumea despre aceste oportunităţi de finanţare. Ar trebui puse informaţiile pe toate gardurile, oamenii învăţaţi care e reţeta succesului, ajutaţi să depună proiecte bune şi să fie câştigători. Sper că mă înşel şi că, în mediile culturale, s-a ştiut bine, altfel voi mai bifa o instituţie inutilă în lista mea care e deja extrem de lungă.

Cristiana Sabău

28 comentarii

  • si in aceste zile acolo unde lucrez eu se fac reduceri drastice , lucram pe citeva sute de lei lunar……………si ni iau si pe astia. e corect ?????????le maresc pensiile si salariile la bugetari si la noi ni le scad . e corect ?? se arunca banii de la buget in stinga si-n dreapta …si noua ni se iau . e corect ????? intr-o zi se vor termina toate astea . si asta cit mai repede , va asigur . deja se formeaza un nucleu , o formatiune , care sper ca prin ce va face , va restabili dreptatea si echitatea. va fi greu, dar sa speram ca va fi bine .asa se ne ajute Dumnezeu !!

    • Între atâtea lamentații (poate îndreptățite, nu știu cazul dvs.) măcar respectați gramatica (le măresc pensiile și salariile bugetarilor, nu la bugetari).

  • si lasind gramatica la o parte [eu tot asa spun ca sint taran ca sa ma inteleaga toti] se maresc salariile la bugetari si pensiile , si colegii mei din fabrica risca sa moara de foame in iarna asta . voi intelegeti asta ??? puteti sa pricepeti ce nedreptate se face ???ala care munceste, ca sa i faca salariul bugetarului , cistiga mai putin sau deloc decit acesta. pina unde credeti ca va mai merge furtul asta ???? in tara noastra sint 6 trintori la 4 muncitori . vi se pare normal ?? si cind va spun asta , va legati de gramatica , parca nu ati intelege si asa. doctori si masteranti ce sinteti cu toti, cu diplome de facultate facute cu banii nostrii la facultati in care nu ati calcat poate niciodata . .

  • in primarie sint salarii minime de 2.000 de lei . e corect ??? orice pitipoanca ia banii astia . si in primarie sint mii de astfel de cazuri . nu e posibil/ nu e corect @!!!!

  • In comparatie cu Muzeul Bistrita, ar fi interesabt daca cineva ar avea curiozitatea sa vada ce fac alte muzee din tara.De exemplu, Muzeul de etnografie din Tg.Mures are activitati multiple instructiv-educative pentru copii…de vizitat pagina de facebook a acestui muzeu…poate se gasesc si la noi oameni care sa gaseasca acolo nitica inspiratie

  • @Raul
    Cu tot ca am interdictie sa postez pe acest site, nu ma pot abtine sa va rog sa va abtineti si dvs. de comentari, daca nu aveti de spus nimic in legatura cu subiect. In mai toate subiecte care comentati vorbiti doar si numai de bani,bani,bani de care ba nu dispuneti sau ba o faceti leger. Tot Bistrita acum stie asta, de luni de zile. Multumesc, dnl Raul, am auzit mesajul.

    Aici era vorba si de creativitatea in cultura. Cred ca multi asteapta in comentari propuneri concrete, intelligente si practicabile sau si raspunsuri la intrebari din articol.

    Scuze de interventie.

    • Simpatica si realista observatia dumneavoastra. Puteti fi dezamagit ,dar in felul sau, d-nul Raul este emblematic pentru Bistrita, si atunci de unde sa vina inspiratia 🙂 culturala ?

    • Inspritatia putea veni chiar de la un simpozion tinut de luni pana ieri, vineri, in galeria de arte sub galete. „Romania in Europa” unde, ieri, exact am vorbit de aceasta tematica: Cultura si programele de promovare si cauzele din care sa fac sau nu sa fac. Din pacate in fata locului nu prea a fost multa lume care ar trebuit sa fie.

    • Atunci când mimăm în victimă, creăm șansele de a fi ascultați și luați în seamă. Acest aspect face parte din cultura noastră, de ce nu l-ar folosi și nou veniții, de vreme ce în alte țări, plecații noștri fac averi din mila occidentalilor.

  • Se pot face lucruri adevărate și cu bugete minuscule, iar bugete mari pot genera monstuozități. Marile centre culturale din lume sunt fundații nu instituții publice. Își finanțează programele din grant-uri, programe de cercetare și spectacole de mare ținută. Dacă ai un buget acoperitor din bani publici, din care poți să achiziționezi și să plătești o grămadă de „bunuri și servicii inutile”, de ce să-ți mai bați capul cu altele. Am făcut anul trecut o analiză a eficienței utilizării bugetului unor instituții culturale de la noi și m-am îngrozit. Un vizitator la muzeele din județ ne-a costat în 2011 nu mai puțin de 106 lei. Aceasta este realitatea, restul e folclor.

    • Corect. Insa vedeti dumneavoastra, pentru a realiza lucruri frumoase cu bugete mici ai nevoie de perspectiva, de creativitate , de a depasi comoditatea, de vointa si perseverenta. Aceste caracteristici lipsesc cu desavasire locuitorilor acestui oras. Aici suntem intr-un cerc vicios. Oamenii nu sunt cultivati pentru a ajunge sa dobandeasca asemenea trasaturi si in consecinta nici nu poti sa le pretinzi mai mult. Atata vreme cat stapanii bugetelor vad in acest oras o adunatura de admiratori de folclor (si acela de proasta calitate), de manele si consumatori de mici si bere cu butoaiele, nu sunt dispusi sa ofere altceva bistritenilor. In consecinta, dupa ce studiaza in orase mari, se obisnuiesc cu o alta calitate a vietii din punct de vedere cultural, copiii nu mai vor sa se intoarca intr-o fundatura, populatia ramane la acelasi nivel scazut. Daca nu ii educi, daca nu creezi mediul necesar, oamenii nu simt nevoia sa faca mai mult. Evident cel mai simpla ar fi ruperea cercului vicios de catre cei care educa, deoarece ei sunt mai putini si s-ar putea mobiliza mai usor. Desigur, ei fac insa parte din aceasta adunatura de mancatori de mici…

    • Apreciez foarte mult partea a doua de prezentare pentru ca, cred, ca este necesar si corect. Iar prima parte arata dispret si generalizare ca va sta in cale sa puneti in practica.
      Cind ziceti ca unee calitati lipsesc in general la toti practic va autoincludedi in cel mai rau caz sau in cel mai bun caz expcludeti orice discutie, fie si pe tematica, pentru ca va adresatiu unui grup necalificat din start.

      Eu inca mai cred si parca am avut o revelatie participant la „Romania in Europa” unde existau si altfel de omeni….din Bistrita. Nu tin minte ca o fi fost cineva care nu vorbea la subiect sau in mod agreabil sau cel putin dintro perspectiva interesanta. Si nu trebuie sa fie toata lumea de altceas parere, doar sa aiba cultura de a asculta fara sa arunce cu vorbe nepotrivite.

      Va ascult cu placere, chiar daca de data asta m-ati dezamagit cu generalizari,unde era vorba de bere, cea mai buna bautura racoritoare la vremea care avem momentan 🙂

      Sunt deacord iar cu crearea mediul necesar, chiar v-asi ruga sa imi dati idei cum si unde si a-si fiu alaturi. Deocamdata am impresia ca cei care s-ar putea contribui, nu sint o formatia clara.

    • Nu faceam referire la toti locuitorii, desigur, insa nici cele poate 2 – 300 de persoane pe care le vad eu in Bistrita neincluzandu-se aici, nu m-ar intreptati sa-mi schimb parerea generala. Suntem totusi cateva mii de locuitori. Tendinta este din punctul meu de vedere foarte clara. De altfel singur recunoasteti ca la anumite evenimente participa extrem de putine persoane.
      Si poate ati observat, ca despre bere am spus butoaie. Nu am nimic impotriva ei daca nu se asociaza obligatoriu, INTOTDEAUNA cu mici, nici impotriva carora nu am desigur neaparat ceva.
      Este aceasta asociere un simbol pe care inca probabil nu l-ati observat pana acum in Romania.
      Si poate da, intr-un fel ma autoinclud. Nu datotrita faptului ca nu as putea demonstra la o adica asemenea caracteristici, ci poate pentru ca ma ocup de cu totul altceva si pentru ca asemenea caracteristici sunt considerate in genere in acest oras demne de dispret, deci prefer momentan sa le tin pentru mine si pentru cercul meu.

    • Si am uitat sa precizez, fapul ca in Romania scoietatea nu este organizata cum stiti dumneavoastra ca ar fi foarte benefic in Vereine in diverse domenii, va va face din pacate foarte grea realizarea scopului propus. Faptul ca suntem total dezorganizati in timpul liber, ne conduce mai ales in orasele mici la izolare. Deci chiar daca indivizi exista, acestia nu se vor gasi degraba, intrucat suntem tributari inca unor mentalitati inguste in ce priveste bunul simt care adeseori este asociat cu timiditatea sau egocentrismul .

    • Citind comentariul dvs., imi vine in minte personajul Ilie Moromete, cu intrebarea lui: „Pe ce te bazezi?”. De unde ati luat datele care stau la baza calculului dvs.?

    • Clar, nu este un calcul statistic. Este o obesrvatie dupa foarte multi ani traiti aici intr-un oras ce s-a pastrat ca un burg sasesc pana in anii 70, care a devenit apoi un oras muncitoresc ce a adunat oameni de pe toate plaiurile mioritice( in jur de 60.000 cred), in care putinul ce se intampla este de cele mai multe ori de proasta calitate, in care copiii educati in majoritate nu mai vor sa se intoarca. Nu este desigur o certitudine avizata. Este doar impresia mea dupa multe comparatii pe care le-am facut umbland foarte mult in tara si strainatate unde am avut ocazia sa stau de vorba cu multi oameni, de la tarani in te miri ce sate , pana la doctori, avocati sau oameni de afaceri din te miri ce orase mari. Si cu oamenii, multi in Bistrita sau in tara si multi in strainatate am trait multe experiente O mare parte triste aici. Ascult si tin ochii deschisi pe unde umblu. Atata tot. .

    • Sunteti ca Mitica Popescu in sceneta aceea cu Ducele de Wellington.
      ” Raspund tot eu ! „- se amagea personajul principal crezand ca gaseste varianta corecta.
      myself vorbea de cei 106 lei calculati de munthiu.
      Nici nu v-a citit comentariile.
      Zic, poate.

    • Dupa jalea continuta de randurile dumneavoastra, nici nu m-ar mira.
      Parca se termina lumea in Bistrita.
      Ati observat vreodata un caine, maidanez ori cu parinti campioni, care sta cu burta la soare ?
      Si da sau nu din picioare bucuros ?
      Te insenineaza brusc.
      Incercati si varianta asta.

    • Pai, doar asemenea lucruri fac viata in regula in Bistrita. Daca nu le-as observa, n-as mai fi aici.

    • Scuze că mă bag şi eu, dar ăla cu „pe ce te bazezi” era Cocoşilă, nu Ilie Moromete.

  • Am inteles foarte bine ce adica asocierea in Romania, am incercat o inclusif si pe asta fara sucess si cu multe costuri. Am remarcat ca sint foarte putin cei care vor sa participa la partea cu munca (e normal si in Germania), sint mai multi care participa la placeri si cu mirare am constatat ca chiar daca oferi ceva gratuit sau ceva despre care sa vorbeste de mult timp, cind exista, numai este interes. Vorbesc despre ceva ce a fost nici cultural, nici sport…ci doar un hobby pur . M-am lovit de intrebarea „ce imi aduce mie” sau „ce am din asta”. Gretos.

    De a lungul timpului am incercat sa organizez citeceva, sa pun ceva pe cale, sa initiez un spatiu de joaca, desore care si CS scria pe vremurile respective, numai stiu unde. DAr si acest mic spatiu de joaca, a „nimanui” dupa ce s-a defectat ceva la el, nici macar vecini cu noi sa simteau rezponzabil sa pune mana. Sa vine altcineva. Poate daca incercasem astazi in altceas loc ar fi altfel.

    Ca uite, si clubul pensionarilor din Viisoara merge de 2 sau 3 ani chiar, si vecini incep sa amenjaeze spatiu public in fata caselor lor. Si cu putina insistenta poate reusim chiar sa primim un semafor in fata scoli la DN17 la blocurile ANL. Pentru asta de exemplu am sustinut un consilier al municipiu care, saracu sa loveste acum cu totfel de interese 🙂

    Si daca o sa primi acest semafor, in cele 17 ani de prezenta aici, doar asta pot sa imi scriu pe lista de initiative reusite. Foarte putin. Inaintam ca si melcul.

    • Va inteleg perfect deoarece si mie mi s-au intamplat destule asemanatoare. Am si eu pe lista carteva asemenea „realizari”. Si chiar daca sunt scarbita, uneori tot ma mai apuca o asemena initiativa.Repede au insa unii grija sa ma scarbeasca din nou.

  • .dl. WALTER. E grea romana dupa ce ai stat in Germania . ia mai citiţi ce am scris eu . poate……..cine stie. uitati-va la textul de introducere al acastui articol \dava nu va cer prea mult/. daca da ……….atunci mii de scuze. sau daca va supara adevarurile ,atunci nu scuze ci :rusine !!! sa nu ma apuc sa va spun care este treaba cu cei plecaţi in Germania inainte de Revoluţie . asa ca……..

  • d-le raul,d-l walter nu este cetatean roman plecat dincolo si care a „uitat” limba romana,dansul este cetatean german,de aici greselile de scriere/vorbire,dar cum dvs le stiti pe toate,poate incercati cu dansul o conversatie in limba germana,fara greseli gramaticale,succesuri!!!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.