Timp de gândire

Cât ne costă votul PDL pentru bugetul local

Bugetul Bistriţei pe 2013 nu a trecut cu votul majorităţii USL, aşa cum se ştie, liberalii făcând opinie separată. Pus în faţa situaţiei de a nu avea bugetul pe care şi-l dorea, primarul Ovidiu Creţu a negociat cu PDL, PP-DD şi UDMR. Surpriza maximă a fost acceptul grupului PDL de a vota bugetul cu ochii închişi. Aflăm acum că nu degeaba. Din păcate, tot noi plătim preţul înţelegerilor dintre politicieni care uită de doctrine când simt mirosul banilor.

Ne-am tot zbătut să înţelegem, în ultimele zile, cum de a devenit primarul Ovidiu Creţu mare susţinător al baschetului şi cum de, în aceste vremuri de criză, vrea să dea 60.000 de lei unui ONG de la Cluj care să-i înveţe pe copii să arunce cu mingea la coş în condiţiile în care există deja unul local care îi învaţă, dar fără bani de la buget.

Şi atunci ne-am adus aminte că în luna septembrie anului trecut, la iniţiativa consilierului local PDL Alin Seserman (care, vă reamintim că şi-a anunţat demisia din funcţie în campania pentru parlamentare, dar a uitat de ea imediat ce a pierdut alegerile), primarul s-a întâlnit cu Ghiţă Mureşan. „El a venit la Bistriţa, cel puţin intermedierea a fost făcută prin consilierul Alin Seserman, şi eu sunt bucuros că cineva doreşte să se implice într-o astfel de chestie, Ghiţă Mureşan. Îl voi sprijini cu tot ceea ce putem ca să facem şi la Bistriţa  o şcoală de baschet, repet, aşa cum spunea el, nu sport de performanţă, ci ca sport popular, să-i învăţăm pe copii să facă sport de mici”, spunea Ovidiu Creţu la vremea aceea.

Nimic rău până aici. Susţinere din partea Primăriei Bistriţa putea însemna punerea la dispoziţie a unei săli de sport şi eventual plata orelor pentru copiii cu venituri mici care nu mai pot de dragul baschetului, dar nu au bani să-şi achite contravaloarea cursurilor. Vă reamintesc faptul că astfel de programe au fost finanţate de la bugetul local şi pentru practicarea înotului. Dar nu, asociaţia lui Ghiţă Mureşan, adusă la Bistriţa de Alin Seserman, trebuie să ia nici mai mult nici mai puţin de 60.000 de lei (şase sute de milioane de lei vechi) ca să facă, săptămânal, câte două ore de aruncări la coş cu un număr total de 50 de copii. Pun pariu că nu le va veni rândul unora decât cel mult o dată pe lună. Suma este exagerat de mare în raport cu serviciul prestat şi obiectivele lui pentru că, aşa cum se ştie, nu se va face niciun fel de performanţă, nu formăm o echipă care să evolueze într-o anumită ligă, nu antrenăm tot oraşul în jurul fenomenului. Tocăm nişte bani aiurea pentru ca nişte copii să „îndrăgească” sportul fără să ştim dacă îl vor îndrăgi.

Aş fi înţeles să se ajungă la finanţare de la buget dacă asociaţia lui Ghiţă Mureşan ar fi adunat până acum sute de copii dornici să practice baschet, iar 50 dintre ei, cei mai activi, nu ar mai fi putut să-şi achite cursurile. N-aş fi avut nimic împotrivă să se aloce bani după ce am fi aflat că respectivii copii au mari şanse să devină sportivi de renume, iar în calea succesului lor stă o amărâtă de sumă pe care familiile nu o mai pot plăti. Mă întreb de ce ONG-ul de la Cluj nu poate să-şi testeze succesul la puştimea din Bistriţa încercând să facă înscrieri cu taxă şi dovedindu-ne apoi că ar merita să intrăm în parteneriat cu ea. De ce vine direct la puşculiţa bugetară să se alimenteze?

Eu, una, speram ca măcar în acest an care e tot unul de criză să nu mai aruncăm bani aiurea pe tot soiul de proiecte şi proiecţele în legătură cu care s-au înţeles politicienii în spatele uşilor închise, dar nici vorbă de aşa ceva. Pun pariu că, dacă cineva din oraş s-ar fi dus la Primăria Bistriţa să ceară „sprijin” pentru un proiect similar, ar fi primit un răspuns de tipul: nu sunt bani! Aşa cum ştiţi, nu se găsesc niciodată suficiente resurse pentru susţinerea unor proiecte sociale care se dovedesc a fi de succes de ani buni, dar sunt din belşug pentru Gloria, pentru tot soiul de asociaţii care pretind că promovează handbalul şi pentru mulţi alţii care se pricep să negocieze în jurul bugetului.

Întrucât sunt extrem de scârbită de politica aranjamentelor şi mi-e greu să mai continui să scriu despre astfel de lucruri, tot ce vreau să vă reamintesc este următoarea declaraţie din 19 octombrie 2012 a consilierului municipal Alin Seserman, candidat la funcţia de deputat în Colegiul 1 Bistriţa-Livezile: “Eu fac politică de 22 de ani şi mă încadraţi tot la tineri politicieni. Sunt de 12 ani în Consiliul Local, am mai lucrat şi în aparatul Guvernului. Cred că era momentul să fac un pas dacă mai vreau să fac politică. De faptul că sunt consilier cred că v-aţi săturat toţi, şi eu m-am săturat, şi probabil că o să şi renunţ indiferent dacă voi fi sau nu parlamentar. Cred că pot face mai mult, am experienţă, sunt economist, am făcut şi ştiinţe politice. Cred că, în acest moment, sunt în acord cu aşteptările electoratului. Eu cred că e necesară o schimbare a clasei politice fiindcă în acest moment sunt foarte puţini politicieni care mai beneficiază de încredere din partea populaţiei şi, în principal, din cauza lor”, a spus atunci Alin Seserman.

No comment!

Cristiana Sabău

Etichete

6 comentarii

  • Ieftin, prea ieftin… suntem, cu siguranţă, departe de interesele tranzacţionate la votarea bugetului Consiliului Local Bistriţa.
    Oricum, e control de la Curtea de Conturi prin Primaria Bistriţa, iar păsărelele vorbesc despre chestii cusute cu aţa neagră prin dalbele hartii ce justifică cheltuieli şi alte cestiuni ce ţin de banii publici.

  • Priviti la cei care au castigat fondurile nerambursabile.(psd,pdl)ONG de casa ale noii majoritati din consiliu local!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.