Timp de gândire

O ameninţare sau aşa ceva

În ultima vreme am observat că lumea are două mega oferte pentru mine: fie îmi dă sfaturi legate de cum să-mi fac meseria, fie mă ameninţă că, dacă nu o fac aşa cum vrea ea, voi păţi diverse lucruri înspăimântătoare. Pe sfaturi nu dau doi bani dacă nu le cer chiar eu, iar ameninţările mă amuză. Vă explic în continuare de ce ca să nu mai irosiţi atât de multă energie.

În primul rând, vreau să vă asigur că nu sunt o autosuficientă în materie profesională. Ştiu că în fiecare zi poate apărea un om, o carte, o situaţie de la care am ceva de învăţat. Nu mă uit la ştiri, nici azi, după 18 ani de presă, să văd cine pe cine a omorât sau violat. Mă uit să văd cum a abordat jurnalistul/producătorul ştirea respectivă, ce-a scos în faţă, pe ce a pus accentul. Pentru mine, fiecare jurnal bine făcut e o lecţie pe care o învăţ cu plăcere, un spectacol la care mă uit ca să văd viziunea regizorală şi nu jocul actorilor care poate fi bun sau prost.

Pe de altă parte, în afară de politică, la care ne pricepem toţi să dăm sfaturi – de-asta e făcută aşa cum vedeţi, adică prost, eu nu fac pe sfătuitoarea cu nimeni. Nu le spun medicilor cum să consulte şi ce medicamente să dea, nu dirijez circulaţia în locul poliţiştilor, nu dau sfaturi legate de anchetele procurorilor, nu merg în sălile de judecată să le spun magistraţilor ce sentinţe să dea pentru că am decenţa să recunosc faptul că nu sunt pregătită profesional pentru aşa ceva şi, chiar dacă aş fi, tot nu m-aş apuca să dau sfaturi aiurea cuiva care nu mi le cere. Văd însă că, în ce mă priveşte, şi nu numai – presei în general -ni se dau sfaturi peste sfaturi. Toată lumea ştie cum ar trebui să facem meseria asta, mai puţin noi, cei care o practicăm.

Primesc telefoane de la oameni importanţi pe care i-am tratat cu respect de-a lungul vieţii mele şi care ţipă la mine ca apucaţii că „scriu prostii cât mine de mari” şi mă ameninţă cu „nu rămân lucrurile aşa, voi vedea eu” pentru că mi-am permis să scriu o ştire „pe surse”. Şi pentru că nu am vrut să spun cine sunt sursele mele, persoana respectivă a trecut la ameninţări cu legea, cu justiţia, mai avea puţin şi pomenea de închisoare crezând că mă sperie şi că îi voi spune ce voia să ştie. Numai că nu mai sunt chiar aşa de uşor de speriat fiindcă am citit cazul „Goodwin contra Marii Britanii” în care Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decretat că „protecţia surselor jurnalistice este una dintre pietrele de temelie ale libertăţii presei (…). Absenţa unei astfel de protecţii ar putea descuraja sursele jurnalistice să ajute presa în informarea publicului pe teme de interes general. Ca urmare, presa ar putea fi incapabilă să joace rolul său esenţial de câine de pază, iar capacitatea sa de a furniza informaţii precise şi de încredere s-ar diminua”. State importante au pierdut procese la CEDO fiindcă au forţat jurnaliştii să-şi deconspire sursele. Aşadar, mai uşor cu ameninţările! Eu când citez o sursă o fac pentru că am încredere în ea, iar vânzoleala după ce o ştire apare pe surse îmi arată, de fiecare dată, că mi-a spus adevărul. Când nu se creează vânzoleală, mi-e clar că sursa a omis ceva în mod intenţionat. Apoi, dacă oficialii plătiţi cu bani publici să vorbească, ar vorbi, nu am mai avea nevoie de surse. Ca urmare, dacă tot tace oficialul şi ascunde, atunci să ascundă până la capăt fără ameninţări.

Şi acum despre sfătuitori. Ce mă amuză este că simt nevoia să-mi dea diverse sfaturi nişte unii care stau pitiţi pe sub fustele anonimatului şi abia exprimă ceva coerent în limba română. Unii dintre ei încep să-mi spună cum să scriu un text de opinie (OPÍNIE ~i f. Punct de vedere particular asupra unui lucru sau asupra unei persoane – conform DEX). Bieţii oameni nici măcar atât nu ştiu că un text de opinie nu e anchetă, nu e reportaj, nu e ştire. E o părere. Poate fi bună, proastă, extraordinară, groaznică. Poţi fi de acord cu o părerea sau nu, dar nu ai cum să o influenţezi tu direct ca şi cum ai dicta, iar autorul unui text de opinie ar scrie ce îi spui. Puteţi oferi o sugestie? Foarte bine! Eu pot să ţin sau nu cont de ea, dar nu mai daţi sfaturi legate de nimic decât atunci când vă sunt cerute. Pe de altă parte, într-o piaţă atât de vastă, fiecare îşi cumpără castraveţi de unde vrea. Le faceţi morală ţăranilor din piaţă ai căror castraveţi nu vă plac? Le spuneţi cum să cultive castraveţii ca să vă placă vouă, la anul? Nu! Mergeţi din tarabă în tarabă până când găsiţi unii care vă plac, îi cumpăraţi şi plecaţi acasă. Cam aşa şi cu presa, cu orice până la urmă. Piaţa e foarte ofertantă. Luaţi ce vă place, ce credeţi că puteţi înghiţi. Ce sens are să vă pierdeţi vremea cu sfaturi?

Cristiana Sabău

19 comentarii

  • Nu vă lasați intimidată… ar fi pacat sa nu mai scrieti pentru ca nu le place unora sau altora. the show must go one…

  • Ha ha, eu vreu una de dor și inimă albastră !!!
    Doar cei care stau la masă și așteaptă să fie serviți, îți spun și ce să cînți !

  • Nu va suparati, dar cand vad articole in genul celui cu Anca Carcu, v-as plati incaodata scoala de jurnalism. Nu este doar problema dumneavoastra ci a tuturor jurnalistilor. V-ati obisnuit sa promovati penibilul, uratul, esecul si asa mai departe. Trebuie sa recunosc, este si vina noastra ca ne incapatanam sa nu trecem cu vederea asemenea articole, ca si cum am cere acest lucru.

    • Din păcate, şi dvs., ca şi mulţi alţii au pretenţia ca presa să facă educaţie, uitând că de asta se ocupă părinţii, şcoala, biserica. Noi suntem cei cu castraveţii, aşa cum v-am scris în finalul textului. Degeaba vrem să vindem quinoa şi vă spunem cât de grozavă e dacă dvs. tot castraveţi cumpăraţi. Încercăm o dată, de două ori, de trei, iar apoi vă oferim ce vreţi fiindcă presa e un business, nu o platformă educaţională. Când scriu dvs. nu mă refer la dvs. în particular, ci la cititori în general.

    • Ati inteles gresit si oarecum sunt de acord cu dumneavoastra. Nu a cerut nimeni educatie din presa, dar aproape in fiecare zi citesc in online si la tv cum ca nu am avea modele. Bun, sunt de acord si cu asta si ma bucur initial ca mai intereseaza pe cineva cum va arata viitorul. Nu trec bine de articolul in cauza ca vad stiri despre Bianca Dragusanu, Anca Carcu, ce parada a mai organizat Mazare si cati bani au facut fratii Becali din mafie si cat de bine au mai dus-o. Dupa care, tot cei din presa ne spun cat de rau au ajuns tinerii din ziua de astazi, ca tot mai multi nu isi iau Bacalaureatul in timp ce pe fundal este o melodie cu Florin Salam. Tot acum, cativa smardoi dau interviuri de la mare, explicand cat de bine le este fara bacalaureat si cat de repede vor face ei bani. (Copilul de 10 ani care se uita la stiri o sa spuna, UAU si eu vreau sa fac asta, are tata bani) Am impresia ca va bateti joc de noi, sau vreti sa ne innebuniti cu toate extremele astea. Spalare pe creier este putin spus. In legatura cu exemplul dumneavoastra, aveti dreptate si cred ca toata aceasta nebunie a inceput de undeva. Cu siguranta este in curs un proces de indobitocire si Doamne ce bine mai merge.

  • Sa stiti doamna Cristiana, ca prin zona asta jurnalismul e o meserie riscanta. Numai daca ne uitam la Bulgaria, Serbia, Ucraina, Rusia, etc… vedem chiar cum s-au imbolnavit de deces unii ziaristi.. Nici in Ungaria nu a fost mai bine, a trebuit sa intervina CE sa redea cat de cat libertatea presei.. Pana la Marea Britanie si CEDO mai este cale lunga..
    Revenind, keep up with the good work..!!! Va tinem pumnii stransi sa reusiti, asa cum l-ati dat jos pe Ioan Nelu, puteti sa o faceti si cu altii…

    • Jurnalismul este şi printre cele mai stresante din lume, alături de cele de militar, pompier şi pilot de avioane comerciale. Un sondaj realizat recent de Harris Interactive arată că aproape 73% dintre jurnalişti sunt stresaţi de cel puţin un factor la locul de muncă. Primul factor de stres al zilei este răspunsul la întrebarea ce scriem azi? Câţi dintre dvs. vă începeţi ziua întrebându-vă efectiv ce veţi face în ziua aceea de la A la Z, dar nu aşa, cu o întrebare care vine şi pleacă, ci cu una care te macină?

    • credeti cumva ca cei care astazi merg la munca iar maine nu stiu daca mai au sau nu loc de munca , sunt mai putin stresati ? credeti cumva ca in momentul in care te anunta ca vei fi disponibilizat si stii ca nu ai cu ce sa asiguri traiul familiei , nu esti stresat ? credeti ca cei de la Posta Romana , CFR , Mital ( sunt numai cateva exemple ) din momentul in care s-au anuntat posibilele disponibilizari sunt mai putin stresati decat jurnalistii sau alte categorii , pe care le mentionati ? s-au ,,imbolnavit de deces” nu numai jurnalisti! Din pacate depresia , rezultat al stresului , este una dintre cele mai cumplite boli ale acestui secol iar boala nu alege !

  • Eu, sincer, nu am surse de încredere … dar sunt sigur că de foarte multe ori, nu aţi dat curs celor aflate de la surse, pentru extrem de multe motive, iar cel mai adesea din cauză de simpatie faţă de anumite persoane şi, implicit faţă de castraveţii pe care ni-i oferă spre vânzare.

  • Intervenţia Dvs. şi în problemele sensibile ale profesiei de jurnalist era de mult timp necesară. Din diferite motive este păcat că puţini vor înţelege demersul. Trebuie să recunosc sincer că sunteţi unul dintre cei mai buni jurnalişti în media locală prin actualitatea, curajul, greutatea şi echidistanța subiectelor abordate, fapt care va crează însă şi duşmani. Aceştia din urmă nu pot înţelege în textele Dvs. publice intenţiile de informare independentă, corectă şi de asanare morală a comunităţii locale, în general, şi individuală, în mod special. Prezentaţi subiectele pe bază de dovezi certe, imbatabile şi nu vă lăsaţi influenţată de “puternicii” zilei sau de “nume” mari ale momentului actual. Ştiţi să “percutaţi” liber, la momentul cuvenit, subiectul arzător al zilei! Răspundeţi inteligent comentariilor… Pentru toate acestea şi multe altele vă felicit din inimă. Vă mulţumesc că EXISTAŢI în peisajul bistriţean.

  • Departe de a fi un doar un amenintat din toate partile, jurnaslistul este in primul rand o forta. Nu intamplator se spune despre presa ca reprezinta a 4-a putere in stat. Un exemplu de putere a presei este legat de binecunoscutul „Scandal Watergate” in care demersul jurnalistilor Bob Woodward si Carl Bernstein de la ziarul „The Washington Post”, a dus la demisia presedintelui american Richard Nixon in anul 1972. Pastrand proportiile, un exemplu asemanator de demers jurnalistic profesionist a fost cel din cazul Ioan Nelu Botis, evident la scara mult mai mica.

    • de asta nu fac eu politica….totdeauna dau de unul mai prost si mai sus decat mine!!!

    • Serios?!? Nu cred ca in Romania are vre-o importanta de ce rang e puterea presei, atata timp cat mesajul transmis nu ajunge la urechile cetateanului de rand, votantul ordinar, care oricum nu i-ar percepe adevaratul sens…
      Ca daca era altfel, „iesea afara j..a ordinara” si-si prezenta demisia, dupa Referendum, Piata Universitatii, dosarul Bercea-Basescu, etc…

  • IN SOCIETATEA NOASTRA BOLNAVA SI BRAMBURITA DE 25 DE ANI CE INCA NU SI-A REGASIT SCARA ADEVARATELOR VALORI, STATUL ESTE CONDUS DE CLANURI MAFIOTE CARE SI-AU IMPLEMENTAT OAMENII IN „POZITIILE CHEIE” IN STRUCTURILE FUNDANENTATE ALE STATULUI (GUVERN, PARLAMENT, JUSTITIE…ETC..) DAR SI IN TRUSTURILE DE PRESA….. !!!
    IN JUSTITIE DAU UN EXEPLU DE MODIFICARE A UNEI LEGI ORDINARE ( VOTATA CU 3/4 DIN PARLAMENTARI), DENUMITA SI LEGEA 1 A INVATAMANTULUI CU O ….. ORDONANTA DE URGENTA FACUTA ” PE GENUNCHI” CARE ARE….. 97 DE PUNCTE…. O ADEVARATA ELECTORATA… ce face praf invatamantul …..
    In domeniul finantelor si al ocrotirilor sociale ……este JALE MARE….

    • Prea mult Caps Lock, ma dor ochii..
      Cat priveste legea la care va referiti, probabil ca a fost modificata pentru ca a fost elaborata de „geniile” PDL ..

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.